Vad gör rörmokare?

Är du nyfiken på vad en rörmokare gör? De flesta tänker på rörmokare när de behöver en för att laga en läckande kran eller en igensatt toalett. Men det finns mycket mer än att bara åtgärda hushållsproblem. De ansvarar för att installera och underhålla de rörsystem som för in vatten i våra hem och företag och för bort avfall. De arbetar också med gasledningar, septiktankar och snösmältningssystem. Kort sagt spelar de en viktig roll för att hålla våra samhällen igång på ett smidigt sätt. Läs vidare för att lära dig mer om den fascinerande världen av rörmokare! Och jag vet ju vad jag pratar om då jag jobbat i över 10 år i detta yrke i Uppsala med omnejd.

VVS-tekniker ansvarar för ett brett spektrum av arbetsuppgifter, bland annat att installera nya VVS-system och reparera befintliga system. De inspekterar och underhåller också armaturer som toaletter, handfat, duschar och badkar. För att kunna utföra detta arbete på ett effektivt sätt måste rörmokare ha kunskap om hur man använder verktyg som skiftnycklar, sågar, lödbrännare med mera.

Utöver dessa uppgifter ansvarar de också för att se till att rörsystemen uppfyller lokala lagar och förordningar. Detta innebär bland annat att kontrollera trycket i vattenledningarna, testa vattnet för blyhalt och se till att ventilationen är korrekt vid nybyggnation. De måste hålla sig uppdaterade om de senaste trenderna inom branschen så att de kan erbjuda sina kunder kvalitetsservice.

Slutligen måste rörmokare vara bra på att lösa problem och ha en god kommunikationsförmåga för att kunna arbeta effektivt med andra människor. De måste också ha utmärkta kunskaper i kundservice eftersom de ofta är den första kontaktpunkten för kunderna. Det är därför viktigt att de alltid är professionella och artiga när de har att göra med kunderna. Eftersom det är brist på kvalificerad arbetskraft är det kanske i detta yrke du har din framtid?